Vejen Kommune, SSP og politiet går blandt andet sammen om en oplysningsindsats over for eleverne i de ældste klasser i folkeskolerne, unge på ungdomsuddannelserne samt deres forældre i forhold til adfærd i trafikken samt reglerne for kørsel med lille knallert.
Syd- og Sønderjyllands Politi og Vejen Kommune sætter i foråret ekstra fokus på utryghedsskabende knallertkørsel i kommunen.
Vejen Kommune, SSP og politiet går indledningsvis sammen om en oplysningsindsats over for eleverne i de ældste klasser i folkeskolerne, unge på ungdomsuddannelserne samt deres forældre i forhold til adfærd i trafikken samt reglerne for kørsel med lille knallert.
- Lille Knallert giver unge en frihed til at komme rundt, til uddannelsesstedet, til sport og til møde med vennerne, så det er helt naturligt, at det er et populært køretøj. Men forholdene skal naturligvis være i orden, påpeger politikommissær og stationsleder i Vejen, Dennis Holst, fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Målrettet kommunikation
Myndighederne vil med en særlig løbeseddel gøre knallertkørerne og deres forældre opmærksomme på, hvordan reglerne er for kørsel med lille knallert, fx i forhold til hastighed, kørekort m.m. – samt konsekvenserne ved at bryde færdselsloven.
- Kører du groft uforsvarligt, fx på en tunet knallert, eller er du spiritus- eller narkopåvirket, risikerer du at miste dit knallertkørekort, og knallerten kan blive konfiskeret. Bliver du taget anden gang på en tunet knallert, bliver knallerten konfiskeret, og muligheden for at tage kørekort til bil bliver udsat i seks måneder. Og er du under 18 år, og har du erhvervet kørekort til bil, mister du det i et halvt år, hvis du får en ubetinget frakendelse til lille knallert, tilføjer Dennis Holst.
For at nå ud til flest mulige unge, bliver budskaberne bl.a. spredt på sociale medier.
Målrettede indsatser
Efter oplysningsindsatsen vil Syd- og Sønderjyllands Politis Færdselsafdeling gennemføre målrettede indsatser i forhold til unge på lille knallert. Den første færdselsindsats finder sted allerede i denne uge.
- Vi ønsker at lave en konstruktiv og oplysende kampagne, som vi håber, de unge og deres forældre tager godt imod. Nogle unge tænker måske, at det er sejt at køre stærkt på en tunet knallert. Men dels er det farligt for dem selv og for de øvrige trafikanter, fordi risikoen for ulykker stiger, når farten er høj. Dels skaber adfærden utryghed blandt borgerne, fremhæver leder af Vejen Kommunes ungdomstilbud Ung Vejen, Jakob Petersen.
Fakta om reglerne for kørsel med lille knallert:
- Du skal være mindst 15 år og have knallertkørekort
- Du må max køre 30 km/t
- Knallerten skal være lovlig, være indregistreret og have gul nummerplade
- Du skal bruge styrthjelm
- Du skal have en ansvarsforsikring
- Du skal køre med lys på hele døgnet
Hvad er straffen for at køre ulovligt på lille knallert?
- Hvis du kører for stærkt: 1.200 – 2.400 kr.
- Kører uden at have gyldigt kørekort: Første gang 2.000 kr., anden gang 4.000 kr.
- Ikke har medbragt kørekort: 1.000 kr.
- Kører over for rødt: 1.500 kr.
- Kører mod kørselsretningen: 1.500 kr.
- Kører uden hjelm: 1.500 kr.
- Ikke overholder ubetinget vigepligt: 1.500 kr.
- Bruger håndholdt mobil: 1.500 kr.
- Har passager med: 1.000 kr. (bøde til begge)
Kører du groft uforsvarligt, fx på en tunet knallert, spiritus- eller narkokørsel, hensynsløs kørsel eller skader andre, kan du miste kørekortet, og knallerten kan blive konfiskeret.
Er det anden gang, du bliver taget på en tunet knallert, bliver knallerten konfiskeret, og muligheden for at tage kørekort til bil bliver udsat i seks måneder.
Er du under 18 år og har erhvervet kørekort til bil, mister du kortet i seks måneder, hvis du får en ubetinget frakendelse til lille knallert.